Hoortoestel helpt senioren scherp houden

Regelmatig hebben mensen last van gehoorbeperkingen doordat ze ouder worden. Senioren worden in veel gevallen dan ook een stuk minder scherp door het niet goed kunnen horen. In zulke situaties kunnen de juiste hoortoestellen een erg goede optie zijn om senioren scherp te houden.

Een gehoortest doen

Wanneer een senior niet meer goed hoort is een van de eerste stappen die genomen zou moeten worden het doen van een gehoortest. Bij de test wordt er vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van gehoorschade en dus een gehoorbeperking. De persoon die vermoedelijk gehoorschade heeft krijgt dan vaak oortjes in of een koptelefoon op. Via deze weg hoort hij of zij verschillende geluidsfragmenten.

Op basis van deze geluidsfragmenten beantwoord de senior allerlei vragen. Aan het einde van de test kan de audicien uit de antwoorden van de test opmaken of er daadwerkelijk sprake is van gehoorschade. Als dit ook het geval is moeten er gevolgen komen die gepast zijn.

Ook kan de audicien uit het resultaat van de gehoortest halen hoeveel schade er is. Vervolgens kunnen er oplossingen worden bedacht om de senior weer scherp te krijgen. Het nemen van een gehoortoestel kan hierbij de ideale oplossing zijn zodat hij of zij weer goed kan functioneren.

Een hoortoestel kiezen

Het hoortoestel dat wordt gekozen om de senioren vervolgens mee scherp te houden worden zoals gezegd met name gebaseerd op de uitslagen van de test. Na de test vertelt de audicien je hoeveel gehoorschade er is, uiteraard als dit er is.

Hierop kan gebaseerd worden welk hoortoestel nodig is en welke variant ideaal is. Er kunnen immers grote verschillen zitten tussen de diverse apparaten. De een kan voor ergere schade bedoeld zijn dan de ander en de een kan andere instellingen hebben dan de ander. De senior krijgt een advies met betrekking tot het type toestel dat de beste optie zou kunnen zijn. Welk gehoortoestel er uiteindelijk wordt gekocht en of er überhaupt eentje wordt gekocht is uiteraard ook afhankelijk van de persoon met gehoorschade zelf. De prijzen van de toestellen variëren enorm. Gemiddeld kan gezegd worden dat de prijzen starten rond de 400 euro. Deze kunnen oplopen tot soms meer dan 1000 euro.