Hoe installeer je een whirlpoolbad?
Whirlpoolbaden in alle denkbare soorten en maten
Wie aan een whirlpoolbad denkt, denkt al gauw dat deze luxe enkel is weggelegd voor personen met een ruim budget en een grote badkamer. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Bubbelbaden zijn verkrijgbaar is tal van soorten en formaten en zijn ook in een kleine badkamer te passen. Een whirlpoolbad kan rond, ovaal of rechthoekig zijn, maar ook een hoekbad behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Dat is vaak een verstandige keuze voor wie een badkamer met beperkte ruimte heeft. Het belangrijkste verschil is het verschil tussen inbouw- en opbouwbaden.
Het whirlpoolbad: inbouw of opbouw?
Ben je zelf handig en denk je geen professional nodig te hebben? Dan kun je zelf aan de slag met je inbouw- of opbouwwhirlpool. Een inbouwwhirlpool wordt in een ombouw geplaatst, die je vervolgens van tegels voorziet. Zo zorg je ervoor dat het bubbelbad één geheel vormt met de rest van het interieur. Ook houd je met een inbouwwhirlpool meer loopruimte over. Wel moet je ervoor zorgen dat je goede toegang houdt tot het luikje of deurtje in het bad, omdat er af en toe onderhoud moet worden gepleegd. Een vrijstaande opbouwwhirlpool laat zich makkelijker plaatsen.
Het installeren van een opbouwwhirlpool
Kies je voor een opbouwwhirlpool? Het stappenplan voor de installatie ervan is eenvoudig. Zo zet je het bubbelbad ten eerste ondersteboven op een zachte ondergrond, om de bevestigingsplaten en poten, net als de afvoer te monteren. Daarna draai je het bad om en stel je het op de gewenste hoogte in. Met behulp van muurplaatjes bevestig je het bad. Ook zorg je uiteraard voor een spatwaterdicht stopcontact en een ventilatieopening vlak bij de motor. In een laatste fase kan er om het bad heen gebouwd worden. De laatste stap is het afkitten van het geheel.
Het installeren van een inbouwwhirlpool
Kies je ervoor om een inbouwwhirlpool in je badkamer te plaatsen? Dan doorloop je grotendeels hetzelfde stappenplan. Echter gaat er aan het gereedmaken van het bad zelf altijd eerst het vervaardigen van de ombouw vooraf. Dit doe je met multiplex of gipsblokken, welke je daarna betegelt. Dit is dus een andere volgorde dan bij een gewoon bad, waarbij de muur doorgaans na plaatsing van het bad wordt betegeld. Ook nu zorg je natuurlijk voor een opening, zodat het serviceluik probleemloos bereikt kan worden. Deze opening kun je van magneetsluitingen voorzien. Tevens is een ventilatieopening zo dicht mogelijk bij de motor noodzakelijk.