Hoe help je een vriend het einde van een relatie verwerken?

Mannen hebben het altijd moeilijk om het einde van een relatie te verwerken. Vrouwen kunnen hun gevoelens kwijt via emotionele huilbuien, vriendschappelijke knuffels en stroperige liefdesliedjes, maar mannen niet. Bij een man verloopt het verwerkingsproces helemaal anders. Hij is afhankelijk van vrienden. Hieronder vind je enkele nuttige tips wat jij kan doen als je vriend zijn relatie afgelopen is.

Oefen druk op hem uit zodat hij haar uit z’n hoofd zet

Wanneer je vriend beseft dat zijn relatie niet meer te redden valt, is het aan jou om hem door de verschillende stadia van het verwerkingsproces te begeleiden. Het eerste wat je hem laat doen, is alle communicatie tussen hem en zijn ex verbreken. Weg met haar telefoonnummers en e-mailadressen. 

Let er ook op dat alle materiële herinneringen buiten handbereik zijn. Dat wil niet meteen zeggen dat je alle foto’s, bioscoopkaartjes of cadeautjes moet weggooien. Beter is ze ergens te verstoppen. Pas als je vriend zijn relatie verwerkt heeft en die herinneringen geen betekenis meer hebben, kan je hem zeggen waar je ze verstopt hebt.

Roep zijn vrienden samen

Als je met iemand samen bent, komen je vrienden vaak onbewust op de tweede plaats. Maar nu zijn relatie gedaan is, is het aan de vrienden om hem er aan te herinneren dat hij ook zonder haar plezier kan beleven.

Verzamel al je vrienden en verplicht hem min of meer om weer met jullie weg te gaan. Als hij niet graag buitenkomt, ga dan met z’n allen naar hem. Neem hem mee uit of ga samen sporten zodat hij niet meer aan zijn ex denkt. Laat hem zien dat hij nog steeds bij jullie groepje hoort


Let er wel op dat als iemand anders in je vriendenkring een gezonde relatie heeft, hij daar niet te veel mee opschept. Dat is wel het laatste dat je vriend nodig heeft om zijn mislukte relatie te verwerken.

Laat hem onder de mensen komen

De kans is groot dat je vriend niet meteen zin heeft om weer onder de mensen te komen, maar liever in zijn eentje wat wilt zitten klagen en jammeren. Op dat moment is het aan jou. Moedig hem aan om onder de mensen te komen, zodat hij niet verandert in een verbitterde kluizenaar.

Dwing hem niet meteen om zwaar uit te gaan, maar zorg er voor dat hij omringd wordt door mensen of dat hij wat meer tijd spendeert aan zijn hobby’s. 

Stel hem voor aan andere vrouwen. Een one-night stand is niet de beste oplossing, maar kan wonderen doen. Het is goed voor zijn zelfvertrouwen en stelt hem gerust dat vrouwen hem niet onaantrekkelijk vinden. Zorg er alleen voor dat hij zich niet te snel in een nieuwe relatie stort.

Neem je vriend mee op een (korte) vakantie. Het helpt om de relatie te verwerken als je voor een paar dagen de plaats verlaat waar hij en zijn vriendin vaak de tijd doorbrachten. Ga ergens naar toe waar hij en zijn vriendin nog nooit geweest zijn en waar jullie samen veel plezier beleefden, lang voordat hij haar leerde kennen. Hou hem wel bezig, zodat hij geen tijd heeft om aan haar te denken.

Organiseer een feestje

Door een feestje te organiseren, vier je samen met hem de overgang naar het vrijgezellenbestaan. Zo kan je vriend zijn woede en frustraties over zijn stukgelopen relatie kwijt. Luister naar hem, maar leg hem ook uit dat hij plezier kan maken zonder zijn ex en dat iedereen speciaal voor hem gekomen is, vooral de aanwezige vrouwen. Doordat je met je vrienden een leuke sfeer creëert, laat je hem merken dat hij ook zonder haar iets betekent. 

De tijd is om

Een manier om hem zijn relatie te helpen verwerken, is hem te laten praten over zijn relatie en ex-vriendin totdat hij het zelf beu wordt en stopt met klagen. 

Maar het moment dat jij het beu bent zijn geklaag aan te horen, zal waarschijnlijk eerder komen dan wanneer hij het beu is. Daarom is het belangrijk een tijdslimiet op te stellen. Voor elke twaalf maanden die hij in een relatie was, geef je hem één maand tijd om te rouwen. 

Dus een relatie van één jaar geeft hem recht op één maand rouwen, twee maanden voor een relatie van twee jaar en zo verder. Als hij na die rouwperiode het nog altijd moeilijk heeft, vertel hem dan dat het tijd is om alles achter zich te laten. Benadruk de tijd en energie die hij heeft verloren met geklaag en gezaag over zijn relatie.

Vergeet niet dat het tijd en moeite kost om je vriend te helpen en dat je het zelf ook best zwaar te verduren krijgt. Hoe makkelijk is het om positief te blijven bij iemand die heel de dag klaagt en ongelukkig is?

Hoe zwaar zijn verwerkingsproces ook is en hoe veel moeite jij ook moet doen, als vriend is het je plicht om hem te helpen. En daarbij, wie weet beland je later wel in dezelfde situatie en is het zijn beurt om jou te troosten.

Lees meer over: relatiebreuk , vrienden , vriendschap