De charme van houten ramen

Sta je op het punt ramen te kopen en ben je op zoek naar smaakvolle ramen die de nodige authenticiteit uitstralen en toch duurzaam zijn? Dan moet je zeker de mogelijkheden van houten ramen eens bekijken. Houten ramen gaan al héél lang mee, maar hebben nog niets aan relevantie verloren. Uiteraard vallen de houten ramen van vandaag niet meer te vergelijken met de laag isolerende ramen van vroeger.

Houten ramen zijn performanter geworden

Houten ramen zijn de voorbije jaren super performant geworden op het vlak van isolatie. Dit natuurlijke materiaal is van nature uit vocht- en warmte regulerend. Deze eigenschappen worden met tal van behandelingen versterkt, waardoor je zowel thermisch als akoestisch over een goede isolatie beschikt. Bovendien kun je houten ramen volledig op maat laten uitwerken. Er zijn heel wat houtsoorten die verwerkt worden tot ramen, waardoor verschillende stijlen mogelijk zijn.

Zeker bij landelijke woningen komen houten ramen perfect tot hun recht. Maar zelfs bij moderne villa’s zijn er tal van voorbeelden waar deze ramen goed worden gebruikt en voor een geweldig resultaat zorgen.

Houten ramen hebben iets meer onderhoud nodig

Hout is warm en geeft je woning uitstraling. Hout charmeert en kan ook barre weersomstandigheden aan. Wat wel een feit is, is dat houten ramen net wat meer onderhoud hebben dan andere types ramen. Af en toe de kozijnen van wat olie voorzien, is meestal voldoende. Zeker wanneer je kiest voor ramen met niet al te veel groeven, valt het onderhoud goed mee. Hou ook rekening met herschilderen. Wens je minder of geen onderhoud en toch de uitstraling van houten ramen, kies dan voor aluminium ramen met houtlook.

Tal van mogelijkheden met houten ramen

Houten ramen kun je als je ze beu bent ook makkelijk van een ander kleurtje voorzien. Zo kun je variëren met de kleuren en af en toe je woning van een nieuwe uitstraling voorzien. Dit schilderen kun je in principe zelf maar kan je ook aan een vakman overlaten. Verder zijn er ook verschillende types ramen verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld voor schuiframen of kiepramen opteren. Even nadenken waar je nood aan hebt en wat het meest praktisch is, valt te overwegen. Een specialist staat je graag met raad en daad bij.

Stevig hout van nature uit

De prijzen van houten ramen hangen een stuk af van de kwaliteit, maar ook de houtsoort speelt een rol. Sommige tropische houtsoorten zijn een stukje duurder dan hout van hier. Houten ramen zijn in principe niet de goedkoopste ramen, maar je koopt wel duurzame en natuurlijk sterke ramen die jaren meegaan.