7 mythes over koolhydraatarme diëten

Er bestaan een heleboel mythes rond koolhydraatarme diëten, beter bekend als low carb diëten. Deze diëten zouden een heel ongezond voedingspatroon voorschrijven en veel risico’s inhouden. Dat het eigenlijk om gezonde, voedzame diëten gaat en dat er steeds meer positieve resultaten naar boven komen, wordt duidelijk aan de hand van het volgende artikel.

Mythe nº 1: Low carb = no carb

Sommige mensen denken dat je bij koolhydraatarme diëten helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Dit is absoluut niet waar. Zelfs de strengste low carb diëten bevatten nog altijd de nodige koolhydraten. Bovendien is het aangetoond dat we eigenlijk niet zoveel koolhydraten nodig hebben en dat het dus helemaal geen kwaad kan om een low carb dieet te volgen.

Mythe nº 2: In low carb diëten wordt je afgeraden om groente en fruit te eten

Aangezien in groente en fruit veel koolhydraten zitten, denkt men onterecht dat mensen die een low carb dieet volgen die niet mogen eten. Het tegendeel is echter waar: groente en fruit vormen juist de basis van een koolhydraatarm dieet. Bij de meeste low carb diëten zijn groente en fruit de enige koolhydraten die toegestaan zijn.

Mythe nº 3: Koolhydraatarme diëten bevatten onvoldoende vezels

Vezels zijn koolhydraten, dus redeneert men dat een dieet met weinig koolhydraten dan ook wel veel te weinig vezels zal bevatten. Maar low carb diëten bevatten juist veel vezels: deze worden niet verteerd door ons lichaam en hebben dus geen effect op je gewicht.

Mythe nº 4: Het risico op hartziekten is groter

Er is in studies meermaals aangetoond dat het risico op hartziekten juist verkleint door een koolhydraatarm dieet te volgen. Zelfs bij low carb diëten die heel veel dierlijk vet en proteïnen bevatten is dit het geval.

Mythe nº 5: Koolhydraatarme diëten beschadigen de nieren

Mensen met nierziekten wordt meestal aangeraden om weinig proteïnen te eten. Men redeneert dat, als een dieet veel proteïnen bevat, de kans op nierziekten toe zal nemen. Dit is nooit aangetoond. Bovendien bevat een koolhydraatarm dieet niet meer proteïnen dan aangeraden wordt.

Mythe nº 6: low carb diëten zijn slecht voor je botten

Mensen die meer proteïnen innemen, scheiden meer calcium af. Deze mythe berust opnieuw op de gedachte dat low carb diëten veel proteïnen bevatten, wat dus niet het geval is.

Mythe nº 7: Atkins is gestorven door zijn eigen koolhydraatarme dieet te volgen

Robert Atkins stierf niet door zijn zogenaamde Atkins Diet, maar door hoofdwonden na een ongeval. Zo staat het ook in zijn officiële doodsverklaring.