3 heerlijke kerst voorgerechten, voor ieder wat wils

1. Classic carpaccio

We kennen dit voorgerecht allemaal wel, de klassieke carpaccio. Zorg voor dun gesneden rundercarpaccio van goede kwaliteit en leg dit op de borden. Maak het gerecht af met rucola, zongedroogde tomaten, geroosterde pijnboompitten en grote vlokken parmezaanse kaas. Druppel wat olijfolie over het geheel en je hebt een heerlijk feestelijk voorafje op tafel gezet.

Ben je op zoek naar een kerst voorafje met een twist? Kies dan eens voor vitello tonato in plaats van rundercarpaccio of maak het helemaal vegetarisch door voor dun gesneden bieten in verschillende kleuren te kiezen.

Verfrissende seizoenssoep

De maaltijden tijdens de feestdagen zijn vaak wat zwaar. Je doet er dus goed aan om te beginnen met een fris en luchtig voorafje. Wat dacht je van een zelfgemaakte soep? Zo hebben jij en je gasten meteen al de eerste groentes binnen! Doperwten met waterkerssoep bijvoorbeeld. Het enige wat je nodig hebt is knoflook, doperwten, groentebouillon, waterkers, kokosmelk en zwarte peper. Je begint met het fruiten van de knoflook, vervolgens voeg je de doperten en bouillon toe en laat je het geheel 10 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg de kokosmelk en waterkers toe en pureer alles tot een gladde massa. Voeg als laatste stap wat peper (en zout naar smaak) toe. Ben je op zoek naar meer pit? Voeg dan een wat wasabipasta toe aan de soep. Mooi aan dit recept is dat je deze soep ook nog eens gluten- en lactosevrij kunt maken. Ideaal voor gasten met een speciaal dieet!

Gevulde champignons

Tot slot hebben we nog een vegetarisch voorafje die ook altijd in de smaak valt bij de niet-vega’s. We hebben het over gevulde champignons. Die zet je in een handomdraai op tafel! Zorg wel dat je wat grotere champignons of paddestoelen in huis haalt zodat je er veel lekkers in kunt stoppen. Borstel de champignons schoon, verwijder het steeltje en hol de onderkant van de champignon uit. Deze ruimte kun je nu vullen met een roomkaas of een andere smakelijke vulling naar keuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van geraspte gruyère kaas of heerlijke griekse feta met spinazie? Je kunt het zo gek niet bedenken of het past wel bij gevulde champignons. Even 15 minuutjes in de oven op 200 graden en smullen maar!

Heb je genoeg inspiratie gekregen? Ga dan vlug aan de slag en voel je vrij om te experimenteren met combinaties en kruiden! Voor welk kerst voorafje ga jij dit jaar zorgen?